Mermer üretimi Türkiye de doğal taş sektörünün birincil faaliyet koludur. Mermer ocaklarından mermer bloklar tek kesme yöntemi ile ana kayaçtan kopartılır. Daha sonra mermer bloklar paletli ve yüksek ton kapasiteli ekskavatörler vasıtasıyla ile tır kasası ebatlarına uygun tonajlar doğrultusunda şekillendirilir.
Büyük plaka yapmaya uygun olan bloklar (katraklık) ile denizlik, merdiven basamağı ve zemin döşeme için uygun olan bloklar mermer ocağında sınıflandırılır.
Aşağıda büyük plaka yapmaya uygun mermer blok görseli bulunmaktadır. Bu bloklara sektörde katralklık blok olarak tanımlanmaktadır. Katraklık bloklar aynı zamanda ihrac edilmektedir.
Mermer ocaklarında katraklık blok üretimi yapılırken aynı zamanda ST lik (moloz mermer) ölçüde mermer blokları da çıkmaktadır. Bu molozlar ST mermer kesme makinelerinde işlenmektedir. Bu moloz mermerlerden merdiven basamağı, pencere altı denizlik, asansör sövesi, kapı eşiği, zemin döşeme ve mezar taşları üretilmektedir. Aşağıda moloz mermer örneği mevcuttur.
Ebat ve kalitesine göre sınıflandırılan mermer blok ve mermer molozlar lastikli loader yükleyiciler ile mermer ocağından mermer fabrikalarına sevkedilir. Aşağıda bir mermer molozun sahadan sevkedilme görseli mevcuttur.
Aşağıda katraklık mermer blok örneği ve sahadan loader vasıtasıyla taşınma görseli mevcuttur. Katraklık bloklar genelde form olarak dikdörtgen prizmaya benzemektedir. Ebatlarında sorun olan katraklık bloklar sayalama makinesi (küçük tel kesme makinesi) ile düzeltilir.
Mermer blok veya mermer molozlar mermer fabrikalarında tırların üzerinden portal vinç vasıtasıyla alınıp kesme makinelerinin vagonuna konmak suretiyle kesim işlemine hazır edilirler.
Mermer bloklar büyük ölçüde kesilecekse katrak makinesinde ebatlanırlar.
Katrak kesim makinesi mermer blokları lama denilen tellerle kesmektedir. Aşağıda katrak mermer kesim makinesinde kesilmiş mermer blok örneği mevcuttur.
Katrak makinesi vasıtasıyle elde edilen plakalar köprü kesim makinelerinde ihtiyaç duyulan ebatlara göre kesilir. Aşağıda köprü kesim makinesinin mermer plakaları kestiği örnek görsel bulunmaktadır.
Köprü kesim makinesinde ebatlanan mermer plakalara daha sonra plaka silim makinesinde parlatılır.
Plaka silim makinesinde parlatılan mermer plakalar artık satışa hazır hale gelmiştir. Aşağıda satışa hazır hale getirilmiş Muğla beyaz katrak plaka mermer örneği mevcuttur.
Mermer denizlik, merdiven basamağı ve zemin döşeme gibi küçük ebatlı mermer ölçüleri ST mermer kesim makinelerinde işlenmektedir.
Mermer ST kesim makinesinde kesilen taşlar daha sonra uç kısımların düz olması amaçlandığı için kafa kesim makinesinde kesilmektedir.
Kafa kesme makinesinde uç kısımları kesilen mermerler daha sonra silim makinesinde parlatılır.
Mermer plakalar silindikten sonra satışa hazır hale getirilir.
Pencere altı denizlik ve basar boy merdiven basamaklarında mermerlerin kenar kısımlarının kırılmalara karşı daha dayanıklı olması ve daha dekoratif bir görüntü elde etmek amacıyla pah işlemine tabi tutulması gerekebilir. Bu işlem alın pah makinesinde gerçekleştirilmektedir. Alın pah makinesi hem pah hem de açılan pahları parlatma işlemini yerine getirmektedir.
Alın pah işlemi sonrasında mermer aşağıdaki gibi bir görünüm kazanmaktadır.